Cel mai bun aparat de aer conditionat

Cel mai bun aparat de aer conditionat

Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat? Ce functii si caracteristici trebuie sa aiba aerul conditionat ideal pentru tine? Citeste ghidul nostru si alege informat.

Pentru a alege cel mai bun aparat de aer conditionat trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte. Va prezentam in acest articol despre ce trebuie sa tineti cont atunci cand va alegeti aparatul de aer conditionat potrivit pentru locuinta dumneavoastra.

Vara aceasta se anunta inca de la inceput a fi una dintre cele mai fierbinti veri de pana acum. Daca bugetul dvs. este mic spre inexistent, va putem recomanda un ventilator pentru a va mai racori, dar acesta nu poate cobori temperaturile caniculare.

Un aparat de aer conditionat va va ajuta sa treceti prin lunile de foc intr-un mod confortabil. Insa inainte de a va decide ce vi se potriveste, sa aruncam o privire asupra criteriilor pentru alegerea celui mai bun aer conditionat.

Capacitatea si instalarea

Primul lucru pe care trebuie sa il stabiliti este capacitatea necesara pentru a racori casa dvs. Masurati incaperea in care doriti sa instalati aerul conditionat. Ca regula generala, capacitatea aparatului de aer conditionat trebuie sa fie de minim 100-150 de BTU per metrul patrat pentru a face fata cu brio lunilor caniculare.

Capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat este capacitatea acestuia de a extrage o anumita cantitate de caldura intr-o ora si se masoara in BTU/ora. Cu cat este mai mare valoarea BTU, cu atat mai puternic este aparatul respectiv, ceea ce inseamna ca poate raci o incapere mai mare. Valorile BTU pentru aparatele de aer conditionat sunt cuprinse in general intre 5.000 si 24.000 de BTU.

Cel mai bun aer conditionat

Cand alegem puterea aparatului de aer conditionat, in afara de suprafata ce trebuie racita, trebuie sa tinem cont si de amplasarea incaperii, de alte aparate electrice ce pot genera caldura, de numarul de oameni ca folosesc spatiul simultan si daca incaperea se afla intr-o zona umbrita sau este expusa direct soarelui ziua intreaga.

Fiecare dintre acesti factori poate scadea capacitatea de racire a aparatului de aer conditionat, asadar trebuie luati serios in calcul.

Este foarte important sa instalati un aparat cu capacitate corecta. Un aparat de aer conditionat cu capacitate mai mica decat cea necesara nu va reusi sa raceasca incaperea, consumand energie degeaba, iar un aparat cu o capacitate prea mare se va opri si va porni mult prea des. Acest lucru va duce la uzarea prematura a acestuia, plus ca nu va putea sa elimine corect umiditatea din aer.

Cele mai eficiente si comode modele de aer conditionat sunt cele de tip split, cu doua unitati, una exterioara si una interioara. Unitatea exterioara contine compresorul de racire, iar unitate interioara ventilatorul si controlul.

Dupa instalare, aparatul de aer conditionat are nevoie de spatiu pentru a functiona corect. Asigurati-va ca unitatea de exterior nu este blocata si ca are destul spatiu pentru a absorbi un flux de aer constant. Umezeala din interior, colectata ca apa de catre unitate, trebuie sa se scurga in mod corespunzator. Asigurati-va ca unitatea exterioara este fabricata din otel galvanizat rezistent la coroziune.

Compresorul

Cea mai importanta componenta a aerului conditionat este compresorul. Acesta poate fi de trei feluri – cu piston, rotativ si cu spirala.

Compresoarele cu piston sunt folosite in sisteme mici si medii, cum ar fi cele din autoturisme, si sunt greoaie si galagioase. Compresoarele rotative sunt compacte si mult mai silentioase, iar cele cu spirala sunt cele mai silentioase si eficiente.

Calitatea compresorului determina capacitatea si duarata de viata a aparatului de aer conditionat. Nu va multumiti cu modele foarte ieftine sau produse de marci obscure si necunoscute.

Alte criterii importante

Racoreste-te pe timp de vara

Exista si alte puncte importante de care trebuie sa tineti cont la achizitionarea unui aparat de aer conditionat.

Acesta trebuie sa beneficieze de un termostat reglabil, cel pitun 2 trepte de viteza pentru racire si minim 2 viteze pentru ventilator deoarece veti dori sa ajustati intensitatea functionarii in functie de momentul zilei.

O setare de economisire a energiei este de asemenea benefica deoarece va opri ventilatorul atunci cand unitatea nu raceste. Filtrele trebuie sa fie usor de accesat si de curatat sau inlocuit.

Filtrul aerului conditionat

In zilele noastre, exista o multitudine de filtre disponibile in aparatele de aer conditionat. Dintre acestea amintim filtrul electrostatic, care este benfic pentru persoanele care sufera de alergii. Filtrul de ionizare care retine praful si germenii din aer, precum si filtrul anti-fungus care neutralizeaza bacteriile daunatoare ce se pot forma pe cicuitele de scurgere ale aparatului.

Dezumidificare

Majoritatea aparatelor de aer conditionat ofera si o functie de dezumidificare, care reduce umezeala din aer, in acest fel creeand un confort sporit. Nu uitati sa verificati si nivelul de zgomot al aparatului, care variaza, de obicei, intre 30-60 de decibeli.

Clasa energetica

De asemenea, nu uitati sa verificati clasificarea energetica a aparatului de aer contitionat. Scara energetica este de la clasa A la clasa E, cu cele de clasa E fiind cele mai putin eficiente. O unitate clasificata cu clasa A sau A+ de consum de energie, este mai scumpa decat una cu o clasificare mai mica, dar diferenta de pret se amortizeaza cu usurinta in timp prin consumul redus de energie electrica.

Functii avansate

Modul „sleep” al unui aparat de aer conditionat poate fi foarte folositor pentru ca poate ajusta temperatura in timpul noptii. De asemenea o functie de pornire automata a unitatii in urma unei pene de curent este foarte folositoare daca doriti ca aceasta sa retina setarile initiale.

Unele aparate de aer conditionat mai pot include si alte functii suplimentare, care desi nu sunt necesare functionarii acestuia, pot adauga diverse optiuni de control pentru cei mai pretentiosi dintre clienti.

De exemplu, aparatul poate avea o functie de programare prin care il puteti seta sa porneasca si sa se opreasca la numite intervale de timp, in timp ce alte aparate pot permite controlul la distanta prin SMS sau WI-FI.

Cel mai bun aparat de aer contitionat

Din oferta disponibila pe piata in acest moment, va recomandam cateva modele care consideram ca prezinta un raport calitate/pret corect, in acest fel cheltuind cat mai eficient fiecare leu. Deoarece consideram ca unitatile de 9.000 BTU sunt destinate incaperilor foarte mici de pana la 10-15 mp, vom recomanda unitati care pornesc de la 12.000 de BTU, potrivite pentru o sufragerie medie de bloc sau casa din Romania.

Suport clienti Luni - Vineri, 09:00 - 18:00

031 9294 0770 550 849 contact@sunpowerclima.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!