Cel mai bun aer conditionat pentru incalzire (Top aere conditionate pentru incalzire)

Cel mai bun aer conditionat pentru incalzire (Top aere conditionate pentru incalzire)

Desi poate nu pare o idee tocmai buna incalzirea pe timpul sezonului rece cu aerul conditionat poate fi o alternativa viabila daca tinem cont de anumite conditii si daca facem alegerea corecta atunci cand cumparam.

Principala conditie pentru ca un aparat de aer conditionat sa fie utilizat pe timpul sezonului rece cu randament bun incat pretul lunar platit sa fie unul eficient este sa locuiti intr-o zona cu iarna blanda. Majoritatea aparatelor de aer conditionat functioneaza in parametri optimi (a se citi cu un randament bun) la temperaturi de pana la -15 grade C. Cum in multe zone de la noi din tara in anumite perioade (cu precadere in ianuarie si februarie) temperaturile scad si pana la -20 sau chiar mai mult este de la sine inteles ca un aparat de aer conditionat nu este tocmai indicat s afie utilizat drept ca principala sursa de caldura. Totusi, daca locuiti in zona de sud sau de vest unde de obicei iernile sunt blande, iar daca locuinta dvs. este bine izolata termic, atunci aerul conditionat poate deveni principala sursa de incalzire.

Ideal ar fi totusi sa utilizati aparatul de aer conditionat ca alternativa de caldura toamna, primavara si eventual iarna. Randamentul cel mai bun il ofera atunci cand diferenta de temperatura dintre cea de afara si cea pe care il setati sa o faca la interioe nu e mai mare de 20-25 de grade C. Astfel daca afara sunt 5 grade si dvs doriti la interior 23 de grade C veti avea un randament maxim si un consum scazut de energie ceea ce rezulta un cost mic la factura de energie.

Ghid de achizitie (sfaturi) aparat de aer conditionat pentru incalzire

In cele ce urmeaza o sa va oferim o serie de informatii si sfaturi menite sa va ajute in a face alegerea potrivita a aparatului de aer conditionat pe care il doriti.

Temperatura minima la care functioneaza

Nu toate aparatele de aer conditionat pot fi utilizate la temperaturi scazute, insa mai toate care pot functiona pana la -15 sau chiar -20 de grade C vor specifica acest lucru in descrierea aparatului. Aceasta este o conditie primara si de aceea trebuie sa cautati cu atentie aceasta informatie. In cazul in care ea nu apare in descrierea aparatului de care sunteti interesat cel mai bine e sa va adresati magazinului care il comercializeaza sau chiar direct producatorului (de obicei acesta din urma este cel mai in masura sa va raspunde concret si rapid la intrebari).

Capacitatea in BTU si randamentul in kW

Un aparat de aer conditionat va avea un randament diferit pentru functia de incalzire fata de cea pentru racire. La orice alt aparat randamentul se calculeaza in W sau kW, insa la aere conditionate acestea este in BTU (British Thermal Units per hour). Ca idee, un aparat cu capacitatea de 9000 de BTU are un randament termic de 2,64 kW. Insa, cu cat capacitatea sa este mai mare cu atat creste eficienta si randamentul la functia de incalzire. In plus, trebuie sa fiti foarte atenti pentru ca aceasta capacitate nu este standard si egala cu cea pentru functia de racire. Ca de exemplu sunt aparate pe piata care ofera 12000 BTU la functia de racire si dora 11000 BTU la cea pentru incalzire. Ideea este ca pentru un apartament, un living, un studio etc. cel mai indicat este un aparat de 18000 BTU, iar pentru incaperi mai mari, recomandam cele de 24000 BTU. Calitatea compresorului si a aparatului sunt la fel de importante, de aceea cel mai OK este sa cumparati un aparat produs de o companie cu renume in domeniu.

Montare, consum, nivel de zgomot si functii speciale

Daca mai sus am vorbit despre capacitatea recomandata in functie de dimensiunea spatiului, acum o sa vorbim despre locul unde trebuie montat un aparat de aer conditionat pentru a da ranadamentul maxim pentru functia de incalzire. Pentru inceput, unitatea exterioara ar trebui montata spre sud si in asa fel incat sa fie ferita de viscol. Cu cat zona in care este montata este mai la adapost de zapada si vant cu atat mai mult scade riscul ca unitatea interioara sa inghete, iar functionarea ei sa fie una limitata. De altfel, degivrarea unitatii exterioare este recomandat sa se faca la cateva ore, de preferabil seara si dimineata. In aceste momemente unitatea nu va da caldura la interior ci va folosi energia pentru a inlatura gheata. La interior recomandarea este sa fie montata unitatea interioara in zona unde veti sta mai mult pe timpul sezonului rece. De exemplu: la o casa cu living si bucatarie unite ar fi ideal sa fie montat aici o unitate si in dormitor o alta.

Nivelul de zgomot este un pic mai ridicat la functia de incalzire fata de cea de racire. Acest lucru se datoreaza in principal diferentei mari a temperaturii dar si a faptului ca unitatea exterioara trebuie sa utilizez functia de autodezghet.

Consumul de energie pe functia de incalzire difera de la aparat la aparat,d e aceea va recomandam sa verificati aceste informatii cu atentie atunci cand va decideti sa achizitionati un anume model.  O medie universal acceptata pentru aparatele de aer conditionat este de 350 de ore pe an utilizare cu functia de racire si undeva la 1400 de ore pentru cea de incalzire. In functie de zona geografica in care va aflati (vezi harta alaturata) consumul de energie poate fi mai mic sa mai mare. A se observa faptul ca cei care locuiesc in vest si in sudul extrem beneficiaza de ierni mai blanzi cu temperaturi mai mari, astfel si consumul de energie va fi unul mai mic. Insa daca locuiti in una din zonele bifate cu albastru inchis, atunci cel mai probabil veti avea un consum mai ridicat. Ca sa exemplificam si mai bine o sa va prezentam cateva temperaturi uzuale alaturi de randamentul pe care il poate oferi un aparat de aer conditionat bun:

  • la o temperatura de +7 Grade Celsius randamentul e 4,6 (100%)
  • la -7 grade Celsius randamentul scade la doar 3 (65%)
  • la -15 grade (temperatura maxima la care rezista majoritatea AC-urilor) randamentul scade la 2,2 (48%)

Legat de capitolul functii speciale o sa incepem cu cea mai cautatea functie din zilele noastre: controlul Wi-Fi. Cum tehnologia ne-a acaparat zi de zi, cum stam conectati la mediul online oriunde ne-am afla, era de la sine inteles ca o astfel de functie sa fie extrem de utila. O sa explicam si de ce. O zi de toamna tarzie, ploua incet accentuand frigul, temperatura aerului este de doar 8-9 grade, iar in locuinta sunt doar 19-20 de grade. Ne-am dori sa putem incalzi locuinta inca de cand suntem pe drum? Eh, atunci intra in scena aplicatia de pe telefon prin care putem controla aparatul de aer conditionat. Il programam sa porneasca si sa urce temperatura din casa la 22-23 de grade, astfel cand ajungem sa ne simtim cu adevarat acasa.

Alte functii ce merita mentionate ca find utile la un aparat de aer conditionat ar fi:

  • programare zilnica pentru a porni si a se opri la anumite ore setate
  • autodiagnoza (pentru a cauta eventualele erori singur)
  • auto-curatare
  • dezghetare automata
  • sleep mode

Concluzii si pareri (avantaje vs dezavantaje)

Ca in cazul oricarui alt aparat electronic sau electricasnic utilizat pentru anumite functii si aparatul de aer conditionat utilizat pentru functia de incalzire are avantajele si dezavantajele sale. Noi, cei de la echipa SmartReview.ro o sa vi le prezentam exact asa cum sunt, pur obiectiv.

Avantaje:

  • curatenie (nu se cara lemne, peleti etc.)
  • produce caldura intr-un mod rapid si eficient
  • costul incalzirii poate fi unul destul de mic (pretul le energia electrica este unul constant)
  • gestionarea usoara prin controul Wi-fi
  • functii speciale diverse
  • ideal pentru trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers

Dezavantaje:

  • nu incalzeste uniform (doar daca sunt mai multe aparate instalate in fiecare camera)
  • usuca aerul din camera (sfat: se poate cumpara un umidificator)
  • nu furnizeaza apa calda (veti ave anevoie de un boiler electric)

In concluzie putem afirma ca un aparat de aer conditionat este indicat si pentru incalzirea pe timp de iarna, insa daca se respecta anumite conditii ce tin de locatie, tipul de locuinta si de temperaturile pe timp de iarna. Noi va recomandam sa utilizati un astfel de aparat pe timp de vara cat si in perioadele in care afara este mai frig, insa nu vreti sa aprindeti focul sau nu aveti agent termic in calorifere. Avantajele oferite de un aparat de aer conditionat sunt de necontestat, de la pretul sau mai redus la consumul redus de energie la functiile sale speciale si pana la faptul ca mentine aerul fara microbi si virusi.


Recomandarile Sun Power Clima - Aparate de aer conditionat pentru incalzire

Daca tot v-am explicat ce e bun si ce nu e bun am ajuns si la momentul in care va putem recomanda cele mai bune aparate de aer conditionat ce pot fi utilizat cu succes si pentru functia de incalzire.

 

Nr. 4: Aparat de aer conditionat Midea Xtreme ECO 12000 BTU

  • Inverter 12000 BTU
  • temperatura minima de operare -7 grade C
  • filtru HEPA Catechin
  • functii speciale: around U, 6th sense, DIM
  • nivel redus de zgomot: 34 dB

 

Nr. 3: Aparat aer conditionat Hitachi Air Home 400, Split de perete, 12000 btu/h

  • Inverter 12000 BTU
  • suprafata acoperita intre 40 si 55 mp
  • clasa eficienta energetica incalzire A+
  • functie Econo Cool
  • programator & super silent

 

Nr. 2: Yamato Optimum YW12T1 Inverter 12000 BTU

  • Inverter 12000 BTU (incalzire)
  • clasa eficienta energetica incalzire A+
  • kit instalare inclus
  • control Wi-Fi

 

Nr. 1: Gree Bora A4 R32 GWH12AAB-K6DNA4A Inverter 12000 BTU

  • Inverter 12000 BTU pentru incalzire
  • clasa eficienta energetica incalzire A++
  • control SMART Wi-Fi
  • AI Auto Comfort
  • RECENZII 100% POZITIVE

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!